PIĘKNO Z ZIELONEJ NATURY

ZIELONE PUDEŁKA BOGATE W CHLOROFIL

Zielone warzywa bogate w chlorofil oczyszczają nasz organizm z toksyn i dostarczają energii.
Posiadają one, szczególnie te liściaste, dużo witaminy A, E, C, błonnika, magnezu no żelaza. Najlepiej spożywać je na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej, ponieważ gotowane w wodzie tracą ważne składniki. Dlatego polecane są wszelkiego rodzaju sałaty na bazie tych zielonych składników.

Zielone cudo!

Zielone warzywa swój kolor zawdzięczają, chlorofilowi, który czyni cuda jeśli chodzi o oczyszczenie układu pokarmowego i unieszkodliwienie toksyn. Działa przeciw zapalnie, zwiększa krzepliwość krwi i wzmacnia układ naczyniowy.

Większość z nas wie, że zielone zabarwienie roślinom nadaje chlorofil. Nie jest także tajemnicą, że ma on zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Już od czasów starożytnych pełnił on funkcję cudownego „uzdrowiciela”. Dzięki swojemu wyjątkowemu działaniu nazywany bywa „płynną energią” lub „zieloną krwią”.

Źródłem chlorofilu są zielone warzywa głównie liściaste jak liście sałaty, botwiny, rzodkiewki, szpinak, ogórek, brokuły. Najwięcej jedna znajdziemy go w pietruszce i selerze naciowym. Warto je dodawać do każdego posiłku, najlepiej surowe.

Oprócz chlorofilu zielone warzywa bogate są w witaminę A, mającą wpływ na zwiększenie odporności naszego organizmu. Witamina E która hamuje proces starzenia sie komórek. Witamina C które polepsza sprawność fizyczna i tworzy kolagen, chrząstki i kości. Polepsza sprawność fizyczną dlatego idealna jest dla sportowców. Magnez, który usuwa zmęczenie i jest idealnym minerałem na walkę z depresją. Żelazo odpowiedzialne za dotlenienie naszego organizmu.